Østersmøte på Koster: Samarbeid over Skagerrak for en bærekraftig fremtid.
På tvers av landegrensene – for en felles blå ressurs
Tidligere denne våren møttes aktørene Ostrea, Oyster Heaven og Storm Østers på Koster for en dag viet erfaringsutveksling, innovasjon og diskusjon om mulighetene og utfordringene for østersnæringen i Skagerrak-regionen. Vertskap var svenske Ostrea Aquaculture, og møtet fant sted på deres anlegg og klekkeri ved Kosterhavet – midt i et av Nord-Europas mest artsrike og sårbare marine områder.
Dagen bød på innsiktsfulle presentasjoner, en engasjerende omvisning i klekkeriet og ikke minst gode samtaler om hvordan vi sammen kan skape en mer integrert, bærekraftig og verdiskapende østersnæring i vår felles region.
Østers – en blå bioteknologi med stort potensial
Både europeisk flatøsters (Ostrea edulis) og stillehavsøsters (Magallana gigas) har fått økt oppmerksomhet som både matressurs og økosystembygger. Østers er såkalte ekstraktive arter, som filtrerer og renser vannet de lever i, og kan dermed spille en nøkkelrolle i naturbaserte løsninger for økologisk restaurering – samtidig som de tilbyr høyverdig mat og mulighet for verdiskaping i kystsamfunn.
I tillegg til å rense vann og binde karbon, skaper østersbanker habitat for andre arter og kan dermed bidra til økt biodiversitet. Det er derfor et økende fokus på multi-use og multi-trofisk akvakultur hvor østers inngår i bærekraftige havbrukssystemer.
Et bransjemøte med felles mål og ulike innfallsvinkler
Ostrea delte erfaringer fra sin produksjon av europeisk flatøsters og arbeidet med bevaring og kultivering av truede bestander. Under omvisningen i klekkeriet fikk deltakerne innblikk i både yngelproduksjon, settefaser og tekniske utfordringer knyttet til storskala produksjon.
Oyster Heaven, en britisk-nederlandsk organisasjon som arbeider med restaurering av østersbanker og "reef-building", presenterte sitt arbeid med å bruke naturrestaurering som en kommersiell modell. De introduserte blant annet konsepter for "reef credits" – en idé om karbon- og biodiversitetskreditter knyttet til restaurering av skjellbanker.
Storm Østers, med base i Norge, fokuserer på bærekraftig høsting av stillehavsøsters, en invaderende art som også kan utnyttes som ressurs. De løftet frem utfordringer knyttet til konsesjoner, eksport, og behovet for mer fleksibel regulering og næringsfremmende forvaltning på norsk side.
Grensehindringer og behov for koordinert politikk
En viktig del av diskusjonen handlet om grensehindre som skaper barrierer for næringssamarbeid. Både regelverk for transport og handel med levende skjell, og ulike klassifiseringer av arter og produksjonsformer mellom Norge og Sverige, skaper hindre for utvikling av et sammenhengende marked.
Det ble etterlyst:
Bedre harmonisering av konsesjons- og eksportregler for skjell og yngel.
En felles tilnærming til forvaltning av stillehavsøsters, som i dag både er en trussel og en ressurs.
Økt politisk oppmerksomhet rundt østers som både naturforvaltningsverktøy og næringsvei.
Samtidig ble det uttrykt et klart ønske om å styrke kunnskapsutveksling, forskningssamarbeid og felles prosjekter i skjæringspunktet mellom næring, restaurering og forvaltning.
Veien videre – mer enn bare skalldyr
Møtet på Koster viser at fremtidens østersnæring ikke handler om bare høsting og oppdrett, men om kunnskap, økologi, politikk og samarbeid på tvers av sektorer og landegrenser. Når forskere, entreprenører og forvaltere møtes med felles mål om bærekraft, kan østers bli en nøkkelart for både biologisk mangfold og lokal verdiskaping.
Det var bred enighet blant deltakerne om at dette bare er starten. En ny bølge av blå bioøkonomi skyller inn over Skagerrak – og østersen står i front.